3 december 2017. Er start een nieuwe ronde van 9 trainingen voor de twee groepen in Gasteren. Elke maand benadrukken we een onderdeel van de techniek. Met regelmaat maak ik filmopnames. Daarnaast zijn we in 2017 op verzoek van veel lopers gestart met het trainen voor een evenement. Het eerste evenement staat gepland op 13 januari 2018. Hierbij kan gekozen worden voor verschillende afstanden. Uiteraard is het niet verplicht om hier aan mee te doen. De focus ligt vooral op de techniek tijdens de lessen. Naar behoefte kan ondersteuning worden gegeven middels een schema voor de conditie opbouw. Voor data zie "techniekgroep". Opgave kan via het contactformulier, dan wel een mail naar Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. .

19 september 2017. De ronde van 9 lessen van de techniekgroep Groningen, groep 1, is geëindigd op zondag 14 mei. Vanaf 17 september 2017 start een nieuwe ronde van 9 lessen met 1 les per maand. Elke maand benadrukken we een techniekonderdeel. Daarnaast maak ik met regelmaat filmopnames om in detail naar je looptechniek te kunnen kijken en tips te geven waar je verder mee kunt om blessurevrij en effciënt te leren hardlopen. Voor data zie "techniekgroep". Wil je je looptechniek Chirunning goed onderhouden dan wel verbeteren, geef je dan op via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken.

Lezing over Chirunning op vrijdagavond 7 april 2017 van 19.30-2.30 uur in het Wijkcentrum de Dissel/Assen. Kleuvenstee 2-4. Opgave via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. (kosten € 7,50). Een week later, op 12 april start een cursus Chirunning voor de absolute beginner, zie het bericht hieronder. Heb je hardloopschoenen nodig, Run2Day Assen geeft 10% korting als je aangeeft dat je mee gaat doen aan deze cursus. 

12 april 2017. Start to Chirun. In lessen van 1 uur werk je zowel aan je conditie als aan je techniek. Geschikt voor de absolute beginner. Start is op de woensdagavond 19 april van 19.30-21.00 uur in het Asserbos/Assen. Opvolgende data zijn: 3, 17 mei, 31 mei en 14 juni. 

11 april 2017. Wil je blessurevrij leren hardlopen en leren hardlopen met je hond, volg dan de 4 daagse cursus canicross-chirunning. Heel leuk om te doen en bij technisch goed lopen loop je echt "samen" met je hond. Lessen dinsdagavonden 11 en 18 april, 2 en 9 mei van 19.00-20.30 uur. Startlocatie; Norg, tegenover het Bospaviljoen Norgerberg, Langeloërweg 63, Norg. Opgave en meer informatie is te vinden onder;  https://rundog.nl/canicross/195-cursus-cani-chirunning.html

19 maart 2017. Op 19 maart 2017 start van 10.15-11.30 uur een tweede techniekgroep in Groningen/Stadspark. Training 1 * per maand(Techniekgroepen zijn bedoeld voor lopers die al een basiscursus/workshop gevolgd hebben. Zie onder Techniekgroepen voor data.

5 februari 2017. Start nieuwe techniekgroepen in Gasteren bij voldoende belangstelling. zie onder Techniekgroepen voor data en tijdstippen.

4 april 2016. Start nieuwe techniekgroepen op zondagmorgen 7 februari 2016. Instappen in mei nog mogelijk. Ook voor beginnende hardloper die een workshop niveau I gevolgd heeft! Voor verdere info kijk onder techniekgroep. Opgave via het contactformulier!!!  

22 februari 2015. Begin april 2016 begint een 10 wekelijkse cursus "Start to ChiRun" door het hele land door gecertificeerde instructeurs ChiRunning/ChiWalking. De cursus is geschikt voor de beginnende sporter die van de bank af wil komen en wil werken aan zijn of haar conditie in een rustig tempo. Vanuit wandelen wordt langzaam overgegaan op hardlopen. In de cursus leren we je naast techniek hoe je het beste je conditie opbouwt en wat daar allemaal bij komt kijken. Bij BVlopen ontvang je tevens na de cursus een loopanalyse op basis van filmopnames tijdens de cursus, waar je na de cursus verder mee kunt. De cursus door BVlopen wordt gegeven in het Stadspark/Groningen. We starten bij de Atletiekbaan. Geef je op via het contactformulier of via http://www.chirunning.nl/chicursus.php?curID=440.  

22 december 2015. Nieuwe cursussen voorjaar 2016 en start techniekgroep op zondagmorgen 7 februari 2016!!!! Opgave via contactformulier

07 oktober 2015. Bekijk eens mijn video opname; Wat bedoelen we in Chirunning met beenbeweging gericht naar achteren...in combinatie met middenvoetlanding;

video opname beenbeweging

26 september 2015. Looptrainers die een workshop Chirunning volgen ontvangen 2 licentiepunten van de Atletiekunie. 

24 april 2015. Update merken en modellen schoenen;

Merken en modellen overgangsschoen en minimalistische schoen.

Chirunning en een meer minimalistische schoen passen bij elkaar. Als je je looptechniek verbetert, wordt de impact minder én leer je de impact beter op te vangen met je lichaam.

Update Run2Day Assen april 2015 

Merk

Model

Kenmerken

Brooks Pure Serie

Cadence

Demping. Drop 4mm, antipronatie

 

Flow

Demping, neutraal, drop 4mm.  

 

Connect

Weinig demping, wat smallere schoen, drop 4mm, meest minimalistisch van de modellen in de pure serie

 

Grit

Trailversie, drop 4mm

Nike Free

5.0

Demping, Flexibel door zoolstructuur, zacht bovenmateriaal, Drop 8mm. Overgangsschoen.

 

Prolyte 4.0

Heel flexibel, minder demping, Drop 6mm. Minimalistisch.

Asics

Gel Excel

Drop 10mm. Overgangsschoen, Demping

 

Gel Lyte

Drop 6mm. minder demping, redelijk minimalistisch.

 

33FA

Drop 4mm en wat zool voor demping.

 

33DFA

Drop 4mm met minder zool.

Saucony

Kinvara

Drop 4mm. Lichte demping, populaire schoen

 

Virrata

Drop 4mm. Geen demping

New Balance

Minimus Road 10

Drop 4mm. Zowel weg als trailversie

Merrell en Vibram

 

Meerdere modellen. Kijk eens op www.natuurlijkhardlopen.nl

Altra

 

Meerdere modellen met 0mm drop en meer of minder demping. Nieuw merk.

Inov

 

Meerdere modellen met weinig drop. Zeer flexibele schoenen.

 18-01-2015. ChiRunning en het overstappen op een meer minimalistiche schoen

Chirunning en een meer minimalistische schoen passen bij elkaar. Als je je looptechniek verbetert, wordt de impact minder én leer je de impact beter op te vangen met je lichaam.

Ik geef cursisten altijd mee éérst te werken aan hun techniek en daarbij lángzaam de overgang te maken naar een meer minimalistische schoen. Het is een beetje het "kip en ei" verhaal. Een meer minimalistische schoen ondersteunt de verbetering van je techniek, je leert beter te voelen wat je met je lichaam doet en jezelf beter te corrigeren. Maar het kost tijd om de techniek onder de knie te krijgen, dus ga eerst aan de gang op de schoenen die je nu hebt. Als je over wilt stappen naar een "plattere" flexibelere schoen  geef ik het advies om het hoogteverschil heel langzaam af te bouwen, dus ca 2/3 mm lagere hak dan je nu hebt. Vooral je kuiten en achillespezen zullen dat waarderen.  Loop er ook niet meteen een hele ronde mee, maar eerst 5 minuten en voel de dag daarna wat dit doet met je kuiten. Dit zo langzaam verder uitbouwen, goed leren luisteren naar je lichaam én blijven werken aan je techniek.

Wat is dan een minimalistische schoen: een schoen met een lagere "drop"( = hoogteverschil tussen hak en voorvoet kleiner), minder demping en meer flexibiliteit. De gemiddelde "traditionele" hardloopschoen heeft een drop van  rond de 15 mm( en hoger), veel demping en is veelal minder flexibel.

Wees je bewust dat sterkere voeten de krachten beter opvangen. Dus wandel bijvoorbeeld thuis veel op blote voeten, zodat ze sterker worden. Zorg voor gezonde voeten, stop ze niet weg in te krappe schoenen. Ook de flexibiliteit van je enkel is essentieel voor het kunnen lopen op plattere schoenen.

28-12-2014

- Cursussen voorjaar 2015. Kijk onder "workshops". Heb je een groep van 6 personen, dan is een cursus mogelijk op elk gewenste locatie. Ook korte introductieclinic mogelijk van 1,5 uur.

- Techniekgroep voorjaar 2015. Kijk onder "techniekgroep".

- Opfriscursus 1,5 uur inclusief analyse( cursisten die een niveau I workshop hebben gevolgd, kosten € 37,50 p.p.):

- Opfriscursus Zuidlaren/Annen zondagmorgen 29 maart 2015 van 9.30 -11.00 uur

- Opfriscursus Leeuwarden zondagmorgen 12 april 2015 van 9.30-11.00 uur 

Opgave via contactformulier.

02-12-2014. Leerzaam wat Dr. McClanahan (LINK) heeft te melden over voetblessures bij hardlopers.Sinds enkele weken wat last van scheenbenen. Ik loop al 20 jaar en heb hier nog nooit last van gehad. Heb geen veranderingen aangebracht in mijn chirunningtechniek (vooral geen opgetrokken tenen en voorkomen overpronatie door middenvoetslanding). Tot ik het woord "toespring" op zijn site tegenkwam; het omhoog lopen van de schoen aan de voorkant waardoor de tenen gedwongen omhoog staan, zie foto. Ik bekeek mijn schoenen eens waar ik sinds enkele maanden op ben gaan lopen, de Nike Free Prolyte 4.0. Dat moet de verklaring zijn voor mijn scheenbeenproblemen. Dus tip voor (hard)lopers bij keuze van de schoenen; 1. voldoende ruimte bij de tenen zodat ze zich kunnen spreiden( dus brede voorvoet) en 2. dat je tenen niet omhoog worden geduwd door het model. Verhelderende uitleg hoe plantair fasciitis/fasciosis( peesplaatproblemen voetboog) en shinsplints ( scheenbeenklachten) kunnen ontstaan door verkeerd schoeisel; Link naar filmpje

 

Op zaterdag 22 november. Morgen, zaterdag 22 november, een introductieclinic Chirunning in Witharen( grens Overijssel en Drenthe) in samenwerking met Natuurlijkhardlopen: http://www.natuurlijkhardlopen.nl/?gclid=CIajioHYi8ICFRMatAod6D8AIg. Lopen op minimalistische schoenen mogelijk. Je kunt je nog opgeven. Bij deelname aan de clinic korting op een cursus Chirunning bij bvlopen.

Op 6 november 2014. De voetlanding waarbij de beenbeweging meebeweegt met de weg naar achteren om de impact te verkleinen. Een video opname verduidelijkt wat de bedoeling is

https://www.facebook.com/video.php?v=627948990649936

Op 7 oktober 2014. Naar aanleiding van het op www.facebook.com/bvlopen geplaatste bericht onderliggend plaatje (ontworpen door David Stretanski van www.echifitness.com) ook op de site geplaatst. Duidelijk wordt aangegeven wat het verschil is tussen ChiRunning en de wijze waarop veel hardlopers bewegen. Plaatje links laat duidelijk zien dat letterlijk "de hakken in het zand" worden gezet. Dit geeft veel impact, dus meer kans op blessures. Een ChiRunners beweegt volgens de beginselen van Tai Chi mee met de krachten die hij/zij tegenkomt, waardoor de impact wordt verminderd en de efficiency toeneemt.  

Op 27 september 2014. Positieve reacties van de deelnemers na de workshop Chirunning van 27 september. De deelnemers zijn om verschillende redenen naar de workshop gekomen;

• blessures zoals stijve rug, knieblessure, hielspoor en "frozen shoulder"
• "goed" willen beginnen met hardlopen, dus eerst techniek
• verder willen komen dan die 10 km maar niet weten hoe
• minder stress, "minder moeten" tijdens het hardlopen, ontspanning en ademhaling
• inspiratie na het lezen van de boeken "Ik, hardloper" en "Verademing" waarin wordt verwezen naar Chirunning als techniek om blessurevrij te leren hardlopen. 
• minder "domme" loper willen zijn
• zelf begonnen na het lezen van het boek Chirunning, maar geen idee of het nu goed gaat.

Wil je ook leren hardlopen vanuit ontspanning en blessures voorkomen, dan is een workshop misschien iets voor jou. De vier basisvaardigheden die je ontwikkelt zijn; 
• Body Sensing...bewustwording
• Ademhaling.... goed leren ademen
• Ontspanning....overbodige spanning in spieren loslaten 
• Aandacht....op het lopen zelf

Op 18 september 2014. Ben je geïnteresseerd in wetenswaardigheden over ChiRunning en over hardlopen in het algemeen, zoek me dan op op Facebook en druk op de "vind-ik-leuk" knop. Met regelmaat worden berichten geplaatst met als doel je makkelijker en meer ontspannen te laten lopen. 

Op 16 september 2014. Marion Meester heeft een prettig leesbaar boek geschreven over ChiRunning; "De kracht van ChiRunning". Ik heb het in één adem uitgelezen! Voor bestellen deze link. 

Op 17 september 2014. Lezing door Koen de Jong in Meeden over "Ademhaling en Hardlopen" georganiseerd in samenwerking met Provitaal in Meeden. Voor meer informatie klik hier. Geef je op via het contactformulier. De lezing was inspirerend voor meer dan de 60 aanwezigen!! 

Op 30 juni 2014. Introductie clinic in Nieuwleusen. 40 enthousiaste en geïnteresseerde hardlopers. Leuk om mensen bewust te maken van de techniek van hardlopen en het belang van een juiste techniek om blessures op afstand te houden. Wil je als hardloopclub of bedrijf ook een introductieclinic om kennis te maken met ChiRunning. Neem contract op via het inschrijfformulier!

Op 28 en 29 juni 2014. Cursus Chirunning in Amsterdam door de grondlegger van Chirunning Danny Dreyer. Geef je op via http://www.chirunning.nl/chirunning/cursus/#wc38.

Op 25 april 2014, wordt een clinic ChiRunning georganiseerd bij Running Center Van Leeuwen Sport in Assen van 19.00-20.30 uur. Opgave via de winkel Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. .

Op 24 maart 2014, wordt een clinic Chirunning georganiseerd bij Run2Day Hoogeveen van 19.00-20.30 uur. Opgave via de winkel via Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spambots. JavaScript moet zijn geactiveerd om het te bekijken. .

Op 13 december 2013. Reactie Marieke naar aanleiding van de training van 1 december; Wow, wat een geweldig leerzaam materiaal heb je toegestuurd. Dankjewel! Een beeld zegt echt veel meer dan duizend woorden. Ik heb de komende tijd genoeg punten om aan te werken, heerlijk. Tot slot nogmaals mijn complimenten voor de manier waarop je werkt; zoveel toewijding en individuele aandacht kom je niet vaak tegen. Heel veel dank! 

Op 1 december 2013. Degenen die de afgelopen jaren een cursus ChiRunning hebben gevolgd en wel eens een opfrisles willen volgen kunnen zich aanmelden voor zondagmorgen 1 december 2013 van 9.00-11.00 uur. Je wordt tijdens de training uitgebreid gefilmd. Film- fotomateriaal wordt je achteraf toegestuurd. Hiermee kun je je techniek verder verbeteren. Kosten zijn € 20 p.p. 

Op 27 september 2013, wordt opnieuw, wegens groot succes en een wachtlijst, een derde clinic georganiseerd bij Run2Day Leeuwarden in samenwerking met Vibram Fivefingers. Opgave via Run2Day Leeuwarden. Bij deelname aan de clinic korting voor een cursus ChiRunning. Normaal € 100, dan € 85.

Op 30 augustus 2013, Wegens groot succes en een wachtlijst wordt een tweede clinic georganiseerd bij Run2Day Leeuwarden in samenwerking met Vibram Fivefingers. Opgave via Run2Day Leeuwarden. Bij deelname aan de clinic korting voor een cursus ChiRunning. Normaal € 100, dan € 85.

Op 24 mei 2013, Clinic bij Run2Day Leeuwarden in samenwerking met Vibram Fivefingers. Opgave via Run2Day Leeuwarden. Bij deelname aan de clinic korting voor een cursus ChiRunning. Normaal € 100, dan € 85.

23 januari 2013, stuur een mail als je belangstelling hebt voor de cursus Niveau 1 die in februari/maart start in Beetsterzwaag (3 maal 2 uren, data in onderling overleg).

13 januari 2013, of je nu een cursus gevolgd hebt, zelf oefent met ChiRunning en behoefte hebt aan feedback; BVLopen biedt naast cursussen en clinics losse loopanalyses aan.

27 november 2012, clinic bij de Warmlopers Zwolle.

25 november 2012, clinic bij de hardloopclub in Beetsterzwaag.

23 oktober 2012, Artikel op journals.lww.com van de maand September/Oktober 2012 over Barefoot Running.

21 oktober 2012, bij voldoende belangstelling wordt najaar/winter 2012/13 een cursus ChiWalk-Run. georganiseerd.

30 september 2012, najaar 2012 of voorjaar 2013 cursus in Emmen; heb je belangstelling kun je dit aangeven via het contactformulier.

29 september 2012, Clinic in Garmerwolde op 8 oktober, opgave via het contactformulier.

22 september 2012, Dit najaar/winter start de techniek groep weer. Meer informatie onder de tabTechniekgroep.

4 september 2012, Vanavond kennismakingsclinic gehad bij Run2Day Emmen. Groot succes. 60 enthousiaste lopers ontmoet.

2 september 2012, Een effectieve ChiRunning oefening: Knee Bending Exercise.

1 september 2012,Nieuwe data workshops ChiRunning toegevoegd.

30 juli 2012, Workshop ChiRunning in drie lessen, beginnende donderdag 27 september, locatie Hoogeveen.

15 juli 2012, Workshop ChiRunning op zaterdag 1 september toegevoegd.

9 juli 2012, Extra workshop ChiWalking op woensdagmorgen 18 juli, opgave middels het contactformulier.

2 juli 2012, Dinsdag 10 juli een gratis clinic bij Run2day Hoogeveen

30 juni 2012,  "Ander Denken, Anders Lopen", BV Lopen in het "Dagblad van het Noorden"

28 juni 2012, Gestart met een driedaagse cursus bij Hardloopgroep Peize. Leergierige, enthousiaste groep lopers.

27 juni 2012, Artikel in de New York Times 25 juni 2012 over ChiRunning.

5 juni 2012, YouTube filmpje over ChiRunning, pasfrequentie en paslengte.

6 mei 2012, Lezenswaardig interview met Danny Dreyer 20 april 2012

18 maart 2012, Workshop ChiWalking op vrijdag 20 april, opgave middels het contactformulier.

19 februari 2012, Nieuwe data 2012 ééndaagse workshops niveau 1 gepland op zaterdagen en één op de vrijdag, zie workshops.

5 januari 2012, In de week van 16 april start de 6-wekelijkse cursus voor personeel van de RUG. Voor meer informatie klik hier.

11 december 2011, Nieuwe data 2012 ééndaagse workshops niveau 1 gepland, zie workshops.

06 december 2011, De eerste techniekgroep start zondag 18 december 2011 van 15.00 - 16.30 uur omgeving Zuidlaren. Er wordt één maal per maand getraind, in totaal zes keer (of naar behoefte). Aanmelding is nog mogelijk via het contactformulier.

23 oktober 2011, Een link naar een interessante discussie over minimalistische schoenen en barefootrunning;  barefootrunningresearch

22 oktober 2011, De eerste cursus niveau 2 gegeven. Mooie dag en leuk om enthousiaste mensen die de basis van ChiRunning al toepassen weer nieuwe dingen bij te kunnen brengen.

4 oktober 2011, Start van een 6-wekelijkse cursus ChiRunning voor personeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Heb er zin in! Wilt u binnen uw bedrijf een meer-wekelijkse cursus ChiRunning organiseren, eventueel direct na werktijd, dan kunt u contact met mij opnemen.

17 september 2011, de TriAmbla 17 september jl. Leuk en gezellig evenement. Goed geoefend met zwemmen, maar het zeewater was me te koud, ondanks een wetsuit. Het water had een temperatuur van 14 graden. Het lukte me niet om daar ontspannen in te zwemmen. Dus dat ging niet goed. Het lopen daarentegen na ca. 2,5 uur onderweg te zijn geweest, ging wel goed. Interne focus op ontspannen benen en heupen zorgt ervoor dat de toch al vermoeide benen niet teveel meer aan het werk hoeven. ChiRunning vind ik ideaal voor een triathlon!

13 september 2011, de introductieclinic ChiRunning van 14 september 2011 bij Runnersworld, Groningen is uitgesteld tot later dit jaar.

12 september 2011, Een Seminar Natural Running Coach bijgewoond op Papendal. Heel Interessant en een certificaat "Natural Running Coach" ontvangen! Het seminar werd gegeven door Ian Adamson, woonachtig in Colorado (V.S.) Ian is bewegingswetenschapper en als directeur Research & Education verbonden aan de Newton Running Company. "Natural Running" heeft veel overeenkomsten met ChiRunning. Weer meer bijgeleerd over de biomechanica van de voet, voettypes, inlegzolen en technische analyse van de loopbeweging. Er was ook veel aandacht voor minimalistische schoenen en schoenen waarbij het verschil in hoogte tussen hak en voorvoet minimaal is, bijvoorbeeld alle newton schoenen, saucony cortana, vibram en merell. Ik geloof er helemaal in. Ik kan weer interessante wetenswaardigheden toevoegen aan mijn workshops ChiRunning. Kijk maar eens op NewtonRunning.com of naturalrunning.com.

5 september 2011, BV Lopen is geregistreerd bij ChiRunning.com en Chirunning.nl

18 juni 2011 is het zover, BV Lopen is on-line. Compleet met data voor de eerste workshops.

Impressies:

Sportmiddag Rijksuniversiteit Groningen;

Introductieclinic 14.00 - 15.00 uur vrijdag 17 juni 2011

Run2Day Leeuwarden;

Introductieclinic 19.00 - 20.30 uur woensdag 15 juni 2011